WordPressin asennus
Tämän kertaisena Linux palvelimena -kurssin tehtävänä oli asentaa WordPress ja testata sitä. Tehtävän tein HP EliteBook 2570p kannettavalla tietokoneellani ja Xubuntun 12.04 LTS 32-bit usb-tikulla.
Tietokannan luominen
Olin aikaisemmin asentanut jo LAMPin, joten MySQL oli myös asennettuna. Sitten vain kirjauduin sisään MySQL-serveriin komentokehotteen avulla.
$ mysql -u root -p
Tein uuden tietokannan ja annoin sille oikeudet komennoilla:
CREATE DATABASE tuomaswp; GRANT ALL PRIVILEGES ON tuomaswp.* TO tuomaswp@localhost IDENTIFIED BY "salasana"; FLUSH PRIVILEGES;
Näin saimme tietokannan luotua. Lopuksi komennolla ”exit” pääsee pois MySQL -serveristä.
WordPress
Aivan ensimmäisenä tehtävänä WordPressin asennuksessa oli itse asennuspaketin lataaminen.
$ cd public_html/sippola.com/
$ wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
Tämän jälkeen purin paketin ja siirsin paketista tulleet tiedostot sippola.com kansioon, jotta saan wordpress sivun toimimaan kyseiseen osoitteeseen.
$ tar -xf latest.tar.gz
$ mv wordpress/* ../sippola.com/
Seuraavaksi menin selaimella osoitteeseen ”www.sippola.com”, josta olin aikaisemmin tehnyt testimielessä itselleni virtuaalinimen. Avautui seuraavanlainen ikkuna:
Klikkasin ”Create a Configuration File”, josta puolestaan aukesi tämän näköinen ikkuna:
Klikkasin ”Let’s go!”. Täytin seuraavalle sivulle tiedot, jotka näyttivät tältä:
Tämän jälkeen WordPress ilmoittaa, että se ei pysty tekemään ”wp-config.php” -tiedostoa, joten se pitää tehdä itse. Kopioin laatikossa olevan tekstin ja liitin sen kyseisen nimiseen tiedostoon, jonka tein ”sippola.com” -hakemistoon. Kun olin tämän tehnyt, niin klikkasin ”Run the install”.
Seuraavaksi aukesi seuraavanlainen ikkuna, johon täytin tiedot ja klikkasin sen jälkeen ”Install WordPress”.
Tuli ilmoitus kuinka asennus on onnistunut. Klikkasin ”Log In”. Sitten vain kirjauduin sisään ja pääsin WordPress Dashboardiin.
Asennuksen jälkeen oli tehtävänä tehdä jotain sisältöä sivuille. Menin Dashboardin sivuvalikon kautta ”Posts” ja sieltä ”Add new”. Kirjoitin otsikon ja lauseen tekstiä ja sitten vain klikkasin ”Publish”.
Permalinks
Seuraavaksi halusin muuttaa linkit järkevään muotoon, joten valitsin ”Settings” -> ”Permalinks”. Sieltä valitsin vaihtoehdon ”Day and name”. Tämä ei kuitenkaan riittänyt vaan vielä piti tehdä ”.htaccess” -tiedosto samaan kansioon muiden WordPress tiedostojen kanssa.
$ nano .htaccess
Tiedostoon laitoin seuraavanlaisen tekstin:
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress
Sitten annoin komennot:
$ sudo a2enmod rewrite
$ sudo service apache2 restart
Nyt linkit näyttävät paljon paremmilta ja toimivat hyvin.
Teemat
WordPressin teeman kävin vaihtamassa ”Appearance” -> ”Themes” -valikosta. Vaihtoehtoja ei kovin paljoa ole, mutta valitsin ”Twenty Twelve” -teeman. Muutin hieman teeman väritystä, jonka jälkeen sivu näytti tältä.
Kuvien lisääminen
Lopuksi halusin vielä testata kuvien lisäämistä artikkeliin. Kun yritän lisätä kuvaa uuteen artikkeliin, niin saan seuraavanlaisen ilmoituksen.
Minulla ei siis ole tarvittavia oikeuksia kyseiseen kansioon. Saan muutettua oikeudet seuraavasti:
$ cd wp-content/
$ mkdir uploads
$ chmod 777 uploads/
Tämän jälkeen kun yritin kuvan lisäämistä, niin se onnistui.
Lähteet
http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-%E2%80%93-linux-palvelimena-ict4tn003-11-ja-12-kevaalla-2014
http://codex.wordpress.org/Changing_File_Permissions
http://codex.wordpress.org/Using_Permalinks
Tietoa
Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 3 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html